Bicajos Vándor logó

Bicajos Vándor Kulturális és Sportegyesület

Az igazi jó kalandokat mindig a véletlen hozza, de ritkán hozza helybe.
El kell indulni valamerre, hogy találkozzunk velük. /Varga Domokos/

Tekerés a Váli-völgyben

0 hozzászólás

Túrabeszámoló • szerző: Katalin

Július 4-én Martonvásárról indultunk túrázni. A létszám nagyon szerény volt, valószínűleg a többiek megijedtek a várható kánikulától. Nem kellett volna, az időjárás tökéletesen alakult.

Az első település, amit érintettünk, Tordas volt. Itt megnéztük Sajnovics János, a finnugor nyelvrokonság korai kutatója szobrát és a Sajnovics kastélyt kívülről, majd továbbtekertünk Gyúróra.

Kép
Sajnovics szobor

Innen földúton haladhattunk tovább, a helyiektől kapott útbaigazítás alapján. Kb. 2,5 km után egy kapu állt előttünk, ami nem volt bezárva. Még fél km tekerés után egy ház bejáratánál találtuk magunkat, ahonnan a kutyák ugatására a tulaj rögtön ki is jött és útba igazított bennünket. Ez a téves kitérő 6 km pluszt adott a távhoz. Tovább folytatva utunkat, néhány emelkedő után Pusztazámorra értünk. Itt megnéztük a temetőben levő Remeteséget, majd továbbindultunk egy újabb földúton Etyek felé.

Kép
Remeteség

Etyektől már végig aszfalton haladtunk. Felkapaszkodtunk a Korda Sándor Filmstúdióhoz, majd hatalmasat gurultunk lefelé; Alcsútdobozig már nem sok emelkedő volt. Itt megálltunk némi „frissítőre”, majd a sík Váli-völgyben tekerve gyorsan elértük Vált, ahol készítettem egy képet az itt található lepusztult Ürményi-kastélyról.

Kép
Ürményi kastély

Hamar kiértünk a forgalmas 70-es útra Baracskánál, majd visszaérve Martonvásárra, megnéztük a gyönyörű Brunszvik-kastélyt és az azt körülvevő angolparkot.

Kép
Brunszvik kastély

A túra vége (az eltévedéssel együtt) 65 km lett, a szintkülönbség kb. 400 m volt.

A képek megtekintéséhez kattints ide!

Hozzászólások

Hozzászólás írásához nincs jogosultságod. Jelentkezz be!