Bicajos Vándor logó

Bicajos Vándor Kulturális és Sportegyesület

Az igazi jó kalandokat mindig a véletlen hozza, de ritkán hozza helybe.
El kell indulni valamerre, hogy találkozzunk velük. /Varga Domokos/

Szatmári pünkösdölés

1 hozzászólás

Túrabeszámoló • szerző: Katalin

Ezen a pünkösdi hosszú hétvégén jó messzire utaztunk: egy Tivadar nevű településre a Tisza partján. Miután felállítottuk a sátrainkat a kempingben, le is csekkoltuk a Tiszát. 1 óra volt, mire felültünk a bringákra. Áttekertünk a hídon Kisar, majd Nagyar felé. Itt találtuk az első látnivalónkat, a Luby-kastélyt.

Gyönyörű, illatos rózsaliget van a kastély előtt, neve is van: „Antik Rózsák Kertje”, sőt rózsa kiállítás, mert mindegyik fajtához ott áll egy táblán a neve. Egy pálmaház is van a kastély mellett, sajnos zárva volt. Készítettünk egy csoportképet, majd tovább tekertünk. Nem jutottunk messzire, a Nagyari Galéria épületénél ismét fotóznunk "kellett", majd a település szélén álló Petőfi-fa maradványait kerestük fel.

KépKépKép

Egyik településről áttekerni a másikra nem volt valami szórakoztató, de azért valamivel jobb volt, mint az Alföldön. Szatmárcsekén megálltunk a Kölcsey kúriánál, majd kilátogattunk a temetőbe is.

KépKépKép


A temetőről csak szuperlatívuszokban tudok nyilatkozni, nagyon különleges, én még sosem láttam ilyet, fantasztikus. Ahogy elnéztük a fejfákat, a mai napig kitartanak a hagyomány mellett. Sajnos nem sikerült megadnunk a helynek az illő tiszteletet, mert Fecó pont itt kapott egy magas labdát, amit nem hagyhatott ki, így elsütött egy poént, amin nevethetnékünk támadt. :lol:
Egyébként szép, gondozott porták és rengeteg-rengeteg virág mindenütt. Amit még hamar észrevettünk, az a fiókákkal tele golyafészkek voltak, meg a református templomok. Ez utóbbit úgy értem, hogy katolikus templomot alig láttunk a 3 nap alatt.
A következő település Túristvándi volt, ahol egy nagyon klassz állapotú, különleges szerkezetű, ma is működőképes vizimalom várt bennünket.

KépKépKép


Felkerestük a Túr bukógátat, ahol a víz a Tiszába ömlik, és ami a vizimalomhoz hasonlóan nagyon kellemes környezetben van. Itt a Tisza túlpartja már Ukrajna. Kicsit zavaros volt számomra, hogy hogy kerül ide ez a bukógát, amikor a Túr Nagyarnál már beleömlött a Tiszába: "Nyári napnak alkonyúlatánál Megállék a kanyargó Tiszánál Ott, hol a kis Túr siet beléje, Mint a gyermek anyja kebelére." Forrás: Petőfi. ;) De megnéztem a térképen, ketté válik a folyó, így 2 helyen ömlik a Tiszába.
Ezen a túrán egyszerűen dúskáltunk a szebbnél-szebb látnivalókban. A következő Tiszacsécsén volt, mégpedig Móricz Zsigmond szülőháza. Nagyon cuki kis házikó és pont úgy néz ki, mint a fotókon.
Ismét nem volt alkalmunk rámelegedni a nyeregre, mert kb. 50 méter múlva megint egy csoda várt bennünket, mégpedig a gyönyörű református templom.

KépKépKép


A szemben lévő kocsmában tartottunk egy kis pihenőt, majd elindultunk Milota felé, melynek nagyon híres a diója és ezt jelzik is egy útszéli kreálmánnyal, amit éppenhogy sikerült menetközben lencsevégre kapnom.
A következő település Tiszabecs volt, ahol a határátkelőt kerestük meg. Átmenni persze nem lehet útlevél nélkül, de mégiscsak ez a legkeletibb határátkelőnk, így hát megnéztük.
Legközelebb Sonkádon álltunk meg, a középkori templomot kerestük fel. Alig tekertünk 2-3 km-t, máris ott álltunk a református templom haranglába előtt, Kölcsén. Itt Edit felfedezett egy házi készítésű fagyizót, fel is lendítettük a forgalmát. :fagyi:
Még jó 30 km állt előttünk, de esteledett és a látnivalók is elfogytak, így módosítottuk a tervet és lefaragtunk úgy 10 km-t. A vége így is 73 km lett és még 220 m szint is volt benne. :P
Este a kempingben még főztünk egy finom tárkonyos ragu levest, mielőtt nyugovóra tértünk.

Az első napon készült képek megtekintéséhez kattints ide!

A második napon Tarpa felé indultunk. Azért erre, mert a nagy esőt jósoló előrejelzések miatt megcseréltük a 2. és 3. napi túrát.
Az első látnivalónk a szárazmalom volt. Éppen érkezett egy túrista csoport, így velük együtt hallgattuk végig a történetét.
1-200 m-re tőle egy szép parkot láttunk a Művelődési ház klasszicista épülete előtt, Bajcsy Zsilinszky Endre szobrával, akinek hamvait - végakaratának megfelelően - Tarpán helyezték el.

KépKépKép


Kb. 14 km-t tekertünk a következő, gyönyörű kis templomig, mégpedig a híres Tákosi református templomig. Miután megnéztük kívül-belül, leültünk egy kicsit pihenni egy padra... hááát, nem volt épp kellemes, mert ha fél órát nam harangoztak, akkor egy percet sem. :facepalm: Miután mindenki elmenekült, elkészítettük az aznapi csoportképet, majd indultunk tovább Csarodára. Itt is egy nagyon különleges templom várt minket.

KépKépKép


Az igazsághoz hozzá tartozik, hogy a csarodi templomhoz késve érkeztem, mert amíg fotóztam, addig a csapat elkanyarodott jobbra, én meg mentem tovább az útvonalunkon balra. :pislog: Már félúton voltam a következő faluhoz, amikor telefonált Fecó, hogy hol vagyok. A szabályzatunkat ezúttal nem sikerült betartani és ez nekem néhány plusz km-be került. Már kezdtek gyanúsan méregetni a helyiek, amikor 3.x tekertem el az utcájukban... :szemforgat:
Vámosatyán újabb gyönyörű református templom várt minket tárt kapukkal, hogy megnézzük. Aztán megint egy hosszabb etap következett a gergelyiugornyai strandig. Itt előbb szomjunkat oltottuk, ettünk, majd lementünk a Tiszapartra. Fecó épp megmártózott, amikor hallotta, hogy éppen itt a strand felett pár száz méterrel ömlik a hírhedten szennyezett Szamos a Tiszába. Voltak akiket ez nem zavart, de ő úgy jött ki a vízből, mintha lódarázs raj üldözte volna. :lol:

KépKépKép


Betekertünk Vásárosnaményba és -áthaladva egy gyönyörű sétányon - a Bereg Múzeumhoz érkeztünk. Körbenéztük az épületet, majd belevágtunk a hátralévő 30 km-es távba, ami a gáton vezetett. Hazudnék, ha azt mondanám, hogy hűűű, de tetszett. Eleinte elnézelődtem, de aztán semmi újat nem láttam, hosszú volt ez az eseménytelen 30 km. Örültem, amikor végre megláttam a kisari fehér templom tornyát. A táv nekem 73+6 km lett, a szintemelkedés elég hihetetlen: 353 m.
Este megint főztünk, ezúttal a vacsi kolbászos paprikáskrumpli volt.

Az második napon készült képek megtekintéséhez kattints ide!

A harmadik napon hát persze, hogy a beígért nagy esőzés helyett nem esett egy csepp sem. Így a 2. napi túratervet rövidítettük le, mivel az egész napra szólt, mi meg még haza is akartunk utazni. Ismét a gáton tekertünk, de ezúttal a Tisza bal partján. Fecó észrevett egy jó kis pihenőhelyet, ki is használtuk az alkalmat, hisz ismét közel 15 km-t tekertünk egyhuzamban. Elkészítettük a csoportképet, majd végre elhagytuk a gátat. Áttekertünk az Öreg-Túr felett. :pislog: Ez meg hogy lehet, hiszen Nagyarnál és Tiszakóródnál már belefolyott a Tiszába. :pislog: Ismét megnéztem a térképet, van egy 3. ága is, kb. Jándnál folyik a Tiszába.

KépKépKép


Alaposan megnéztük Olcsvaapátit, meg a kompot, nem mintha olyan érdekes lenne, de volt bőven időnk. Nem kompoztunk át a túloldalra, inkább Panyola felé kanyarodtunk. Nábrádon láttunk egy szép kis fiatornyos templomot, majd beérkeztünk Fehérgyarmatra, ahol szintén láttunk egy szép fiatornyos, katolikus templomot. Nagyvonalakban megnéztük a belvárost, majd elnyaltunk egy fagyit. A városon kívül láttunk egy kilátó tornyot, fel is másztunk rá, de sokmindent nem láttunk. Egy hangulatos kerékpárúton érkeztünk meg Kisarra, majd Tivadaron a kempingünkbe. A táv 47 km, a szintemelkedés 171 m volt.
Fecó még megmártózott a Tiszában, aztán elindultunk hazafelé. Kocsordon még megálltunk egy levesre, miegyébre, az étterem nevét nem tudom, de a kaja nagyon finom volt.
Bár nem kedveljük a teljesen sík vidéket, ez a táj a sok fával, egyéb zöld növényzettel, folyóival nem volt csúnya. Én személy szerint sokat gyönyörködtem a rengeteg színes virágban, takaros, szép portákban. Attól meg egyenesen elájultam, hogy mennyi-mennyi klassz látnivaló van a környéken. Nagyon kellemesen telt ez a pünkösd. :)
Itt a vége, fuss el véle... :gépel:

Az harmadik napon készült képek megtekintéséhez
kattints ide!

Hozzászólások

Avatar
#1Katalin

Felkerültek a fotók! :jee:

Hozzászólás írásához nincs jogosultságod. Jelentkezz be!