Bicajos Vándor logó

Bicajos Vándor Kulturális és Sportegyesület

Az igazi jó kalandokat mindig a véletlen hozza, de ritkán hozza helybe.
El kell indulni valamerre, hogy találkozzunk velük. /Varga Domokos/

Knédlikóstolás Léván - knédli nélkül

1 hozzászólás

Túrabeszámoló • szerző: Katalin

Szeptember 18-án esőben indultunk Tésára, túránk kiinduló pontjára. Az autóból elnézve a felhőben álló hegyeket, az egybefüggő felhőréteget, azt gondoltuk, hogy nem vagyunk normálisak, hogy hittünk a meteorológusoknak és elindultunk. Vác után viszont elállt az eső és elkezdett tisztulni az idő. Demendre érve már a nap is kisütött és a nap hátralévő részében csodálatos időnk volt.

Kép
Itt már szép időnk volt

Rögtön az első település után olyan útra értünk, ahol mindkét oldal diófával van beültetve. Szedtünk is, amennyi a táskánkba fért.

Kép
Szedtük a diót

Érdekes volt, hogy amikor megálltunk egy benzinkúton felpumpálni a bringákat, a kompresszoron nem volt nyomásmérő! Egy helyi autós kedvesen megszólított minket, őt kérdeztük meg, hogy hogyan pumpálja fel a kerekét, mire azt mondta, hogy hord magával egy mérőt.

Kép
Nem volt nyomásmérő

Odafelé nem túl nagy forgalmú utakon tekertünk, mégis idegesítő volt, ugyanis a szlovákok hajtanak, mint az őrült és egy fikarsznyit sem lassítottak, amikor elhúztak mellettünk. Rögtön a határon átlépve árokba csúszott autót láttunk, a visszaúton meg egy motorost, aki szintén az árokból mászott ki. Akkor már nem is csodálkoztunk. Szerencsére a visszaút már sokkal csendesebb úton vezetett. A táj nagyon szép, végig dimbes-dombos. Hol felfelé kapaszkodtunk, hol lefelé gurultunk, átmenet, azaz sík terep az nem sok volt.

Kép
A táj végig dimbes-dombos...

Léva belvárosába érve nagy volt a csend és a nyugalom. Hamar rájöttünk az okára: minden üzlet zárva volt. Még a vendéglátó helyek zöme is bezárt! Több embert is megkérdeztünk, hogy hol tudnánk knédlit enni, de hiába, nem tudták ők sem.

Kép
Léva kihaltnak tűnt

Megnéztük a várat, ahol nyári fesztivál zajlott és esküvőkre is készültek. Nagy volt a nyüzsgés és mindenki magyarul beszélt.

Kép
A várban...

Megettük szendvicseinket, majd Mitne Ludany felé vettük az irányt. Alig indultunk el, rögtön belebotlottunk 2 olyan étterembe, ahol talán ehettünk volna knédlit, de akkor már nem voltunk éhesek. Legközelebb Lontovban álltunk meg, itt Fecó ivott egy szlovák sört és közben kellemesen elcsevegtünk a helyi emberekkel. A tulajnő elmesélte, hogy nincs a környéken munka, a lánya 5 éve Angliában él, a fia is oda készül és azóta nagyon rossz, amióta bevezették az €urót. Elmondta azt is, hogyan kell elkészíteni a knédlit.

Este 6 körül értünk vissza Tésára, 87 km lett a túra vége.

Kép
A túra végén...

A túrán készült képek megtekintéséhez kattints ide!

Hozzászólások

Avatar
#1kerfer

Ami nagyon fontos!!!!! Szlovákiában KÖTELEZŐ lakott területen kivül a bukósisak használata.

Hozzászólás írásához nincs jogosultságod. Jelentkezz be!