Bicajos Vándor logó

Bicajos Vándor Kulturális és Sportegyesület

Az igazi jó kalandokat mindig a véletlen hozza, de ritkán hozza helybe.
El kell indulni valamerre, hogy találkozzunk velük. /Varga Domokos/

Fehérvárcsurgói víztározó-Római fürdő-Zirc

8 hozzászólás

Túrabeszámoló • szerző: Katalin

Ezen a szokatlanul meleg vasárnapon Fehérvárcsurgóra autóztunk, hogy innen tekerjünk egy jó nehezet a Bakonyban. Ekkor még nem is sejtettük, hogy milyen fordulatokat vesz majd a túra.... :hmm:

KépKép


A víztározó felé indultunk, még borús, de nagyon kellemes időben. Szívesen kiegyeztünk volna, ha ilyen is marad, de később piszok meleg lett. Guttamási előtt és Bakonykuti után kaptunk egy-egy húzósabb emelkedőt. Felértünk egy fennsíkra, ahol árvalányhaj-tenger hullámzott a lágy szellőben.
Kiértünk a Várpalotáról érkező aszfalt útra és itt kaptuk meg a túra legdurvább emelkedőjét. Mondjuk nem ért meglepetésként, mert tekertünk már erre az évek során... Elég lassan haladtam felfelé, így bőven volt időm tanulmányozni és megcsodálni az út melletti virágokat, növényzetet. Ha hátra tekeredtem, gyönyörű panoráma tárult elém.

KépKép


Az emelkedő tetején, Csőszpusztán már hiába vártuk Jánost, rosszul lett és visszafordult - Várpalotán és Fehérváron keresztül - Fehérvárcsurgóra. Mire visszaért, már szerencsére jobban lett.
Mi letértünk egy erdei útra és - viccesen hangzik - de legurultunk a Széchenyi Zsigmondról elnevezett kilátóhoz, amelyből félkörben nyílik kilátás az alább elterülő tájra. Elkészítettük az első csoportképet -1 fővel, itt még senkinek sem jutott eszébe, hogy előrébb álljunk, így csak pici hangyácskáknak látszunk a képen. :pislog:

KépKép


Lejtős szakasz következett a salakos úton és egy kanyarban Juli megismételte Juki 2012-es balesetét. :O Elég ijesztő volt, ahogy vérzett, de Fecó rögtön kezelésbe vette a sebeket és szép sorban elállította a vérzéseket. Juli úgy állt ott, mintha csak a bringája dőlt volna el, ő nem is lett volna rajta. Le a kalappal, kemény csaj vagy Juli! :király:
Szerencsére nem kellett mentőt hívni, de a túrát nem folytathatta, így Martin visszakísérte az autókhoz. Megjegyzem, hogy jó sokat tekertek - Jánossal egyetemben - mire visszaértek.
Miután felocsúdtunk az ijedtségből, megfogyatkozott létszámmal folytattuk az utat. Leereszkedtünk egy durva, gyökerekkel benőtt ösvényen a Gaja-patakhoz, leraktuk a bringákat és elsétáltunk a Római-fürdő elnevezésű csodaszép helyhez. Télen már jártunk itt egy gyalogtúra alkalmával, de nyáron is meg kellett nézni. :foto:

KépKép


Miután kigyönyörködtük magunkat, visszamásztunk a gyökeres ösvényünkön, majd egy újabb húzós emelkedőn felkapaszkodtunk a felsőperei elágazáshoz. Olaszfaluban már nagyon melegünk volt, ahogy tekertünk fel a meredek emelkedőn, a szikkasztó hőségben. Meg is rohamoztuk az út melletti vízcsapot.
Felsőkakason (ki gondolta volna, hogy van ilyen?) Petinél már koffein elvonási tünetek jelentkeztek, így még Zirc előtt kávét kellett innia, betértünk hát egy kocsmába. :kv:
Zircen készült egy újabb csoportkép a maradék túratársakkal, majd indultunk is tovább, mert eléggé meg voltunk csúszva, a túratáv közel fele még előttünk volt.

KépKép


Hullámzó úton tekertünk Dudar, Csetény, majd Szápár felé, ahol surrogtak felettünk a szélkerekek. Az irdatlan hosszú Bakonycsernyén készítettem 1-2 érdekes képet, majd Balinkán vártuk ismét össze egymást. Ezután már csak Bodajkon kellett áttekernünk és vissza is érkeztünk az autókhoz. Még elbeszélgettünk egy kicsit, mielőtt ki-ki hazaindult.
Nekem a túra 88 km lett, 1084 m szintemelkedéssel. Martin nem elégedett meg ennyivel, ő 125 km-t tekert, bár csak 780 m szinttel. Gondolom Zoli kilométerei is e körül lehettek.
Összefoglalva a napot: nem volt könnyű túra, amit a hirtelen jött meleg még jócskán megnehezített. De sok bajunk van! Eddig a hideget, esőt szelet szidtuk, most még a meleg sem tetszik! :lol: Szóval kellemesen elfáradtunk, kivéve talán Zolit, aki most tekert velünk először, Gergővel egyetemben, kellemes túratársakat ismertünk meg bennük.
Kár, hogy Jánosnak és Julinak nem volt olyan kellemes ez a nap, mint nekünk... :)

A túrán készült képek megtekintéséhez kattints ide!

Hozzászólások

Avatar
#1Dányi Julianna

Kedves Vándortársaim!

Köszönöm az aggódásokat, túléltem, leginkább a bordarepedéstől féltem, de a röntgen nem mutatott ki ilyen elváltozást. Tudom, és már esés közben is tudatosult bennem, hogy nagyon nagy szerencsém volt, hogy megúsztam ennyivel - és ezt nem szégyellem megköszönni a Teremtőmnek. Hálás vagyok Martinnak, igazi úriemberhez méltóan viselkedett, hogy visszakísért - és ahogy ezt tette - Fehérvárcsurgóra. A visszaút így lassabban élvezetesebb volt, hiszen jutott idő gyönyörködni a tájban, az illatokban, egymás társaságában. Annak magam is örültem, hogy nem utasítottam el eleve, hogy visszaüljek a kerékpárra, volt hozzá merszem.- Ma már túráztam egyet a barátnőmmel Tatára.Tehát az élet nem áll meg, de az embernek muszáj tudomásul vennie a saját határait. Üdvözöllek benneteket a legközelebbi tekerésig.
Juli

Avatar
#2markzolee

Kedves Túratársaim!

Köszönöm az együtt töltött km-eket, nagyon élveztem. Örülök, hogy a sérültjeink is megúszták maradandó nélkül. Legközelebb ha bepofátlankodnék egy közös tekerésbe, tudni fogjátok előre, hogy érkezem :koccint:
Jómagam székesfehérvárról rajtoltam és kevés információ állt rendelkezésemre az indulásról, útvonalról, ezért 142km és ~1300m szint jött össze aznap.
Köszönöm még egyszer, hogy Veletek potyázhattam, remélem még sokszor megtehetem :)

Statisztika

Avatar
#3Katalin

Hűha Zoli! Ez igen! Nem is tudtam...
Gratula! Szép teljesítmény! :jee:

Avatar
#4gregory

Én is örülök a közös tekerésnek, köszi a szervezést. Ha nem bánjátok, jövök még máskor is :)

Avatar
#5Katalin

Hát persze, hogy nem bánjuk, gyertek! :lol:

Avatar
#6martin_bp

Szia, Juli, örülök, hogy már újra bringára ülsz, és remélem, bordád sem fáj már. Nekem így is nagyon jó volt a túra, hogy nem tekertem végig a Kelet-Bakonyt, a kilométerek így is meglettek.
Kedves új utitársakkal is ismerkedhettem meg, remélem, máskor is tekerünk együtt veletek.
A környék arra ösztönöz, hogy ott újabb utakat fedezzünk fel.

Avatar
#7Dányi Julianna

Ezzel én is így voltam, örültem, hogy kedves útitársakkal, barátokkal ismerkedhettem meg. Köszönöm a sorsomnak és a kerékpározásnak.

Avatar
#8gregory

Jók lettek a képek is, jó volt újra látni a helyeket...

Hozzászólás írásához nincs jogosultságod. Jelentkezz be!