Bicajos Vándor logó

Bicajos Vándor Kulturális és Sportegyesület

Az igazi jó kalandokat mindig a véletlen hozza, de ritkán hozza helybe.
El kell indulni valamerre, hogy találkozzunk velük. /Varga Domokos/

Észak-Börzsöny + Zöldút

0 hozzászólás

Túrabeszámoló • szerző: Katalin

Szeptember 23-án Nagyorosziba autóztunk. Elég hüsi volt, minden nálunk lévő ruhadarabot felvettünk, amiket aztán szépen, sorban le is vetettünk az első néhány kilométeren, ugyanis a túra legnagyobb emelkedőjét le is tudtuk rögtön az elején. Egy csendes erdei úton áttekertünk Bernecebarátiba, ami eleinte kátyús, aztán jó minőségű, majd sáros földút lett.

Kép

Ahogy kiértünk az erdőből találtunk egy kellemes tűzrakóhelyet. A fiúk meg is próbáltak tüzet gyújtani, de sajnos nem sikerült. Elfogyasztottuk az elemózsiánkat, majd egy kis kutyázás után továbbálltunk.

Kép

Nem tekertünk messzire, mert az egyik ház előtt ki volt táblázva, hogy kecske sajtot árulnak. Be is invitált minket a gazdasszony, de sajt az sajnos csak a férje által "rettenetes"-nek titulált volt otthon, a többit elvitte a gazda a piacra. Megkóstoltuk, de mi is rettenetesnek találtuk, nem úgy a kefirt, amiből több flakonnal is vettünk.
Megnéztünk egy kastélynak nevezett épületet, vagy inkább a vele szemben lévő játszóteret :) Feltekertünk a dombtetőn álló templomhoz, ami igencsak húzós volt, de legalább addig sem fáztunk. Érdemes volt felmászni azért is, mert a domb hátuljában szépen felújított pincéket láthattunk.

Kép

Bernecebarátit elhagyva hamarosan a határ mentén tekertünk Hontra, majd Drégelypalánkra, ahol megnéztük a Szondi- szarkofágot.

Kép

A következő település Ipolyvece volt, ahol tettünk egy kis kitérőt a tájvédelmi körzetbe.

Kép
Csodaszép volt az Ipoly és ártere

Dejtáron láttunk egy tájházat kívülről, mert nem lehetett tudni, hogy épp kinél van a kulcsa :(
És, ami nem egy utolsó dolog, a nap is kezdett kisütni :)

Kép
Fecó megkérdezte a nénit, hogy hány szoknya van rajta, mire Ő megmutatta :)

Patakról nem egyenesen Nagyorosziba mentünk, hanem tettünk egy kitérőt a víztározó felé,

Kép

majd zsákutcába futottunk, ugyanis a helyiek szerint a polgármester egyszerűen beszántatta az utat, mondván, hogy "ne járkáljon itt keresztül senki" :( Az egyik közelben legeltető "cowboy"-tól megtudtuk, hogy van egy másik lehetőség is, ha át merünk kelni a rozoga hídon.

Kép

Hát mi átkeltünk, így jutottunk Horpácsra, ahol nagyon szerettük volna megnézni a Mikszáth-kúriát, de sajnos már zárva volt.

Kép

Egy rázós- köves úton tekertünk vissza Nagyorosziba, ami pont a vasútállomáson ért véget, meg is lepődtem, mert azt gondoltam, hogy visszavan még néhány km és egyszer csak ott termett előttem.
A túra vége 64 kilcsi lett, 560 m szinttel. Gyönyörű szép útvonal volt, az osztrákok már biztosan építettek volna hozzá kerékpárutat, mi meg azt is beszántjuk, ami van :( No comment....

A túrán készült képek megtekintéséhez kattints ide!

Hozzászólások

Hozzászólás írásához nincs jogosultságod. Jelentkezz be!