Bicajos Vándor logó

Bicajos Vándor Kulturális és Sportegyesület

Az igazi jó kalandokat mindig a véletlen hozza, de ritkán hozza helybe.
El kell indulni valamerre, hogy találkozzunk velük. /Varga Domokos/

Balaton és Veszprém egy biciklitúrán

0 hozzászólás

Túrabeszámoló • szerző: Katalin

Május 28-án -idén második alkalommal- Gárdonyból indultunk túrázni. Teca Agárdról, Marika Bp-ről, Gábor Győrből csatlakozott hozzánk. A kiindulópont Balatonalmádi volt, ahova szemerkélő esőben érkeztünk meg.

Kép
Indulás után nem sokkal

Rögtön felfelé indultunk, Szentkirályszabadjáig jó kis húzós emelkedők voltak, vagyis inkább egy nagy emelkedő volt az egész. Út közben ránéztünk a Vörösberényben álló erődtemplomra,

Kép
Erődtemplom Vörösberényben

majd tekertünk tovább Veszprémbe, ahova dél körül értünk. Útba ejtettük a piacot, ahol néhányónk lángost is evett, majd megkerestük a Vár utcát, ami Veszprém leggyönyörűbb utcája.

Kép
A vár

Feltekertünk a várba, majd felmentünk a Tűztoronyba, ahonnan szépen belátni a környéket. Továbbtekerve megnéztük a Piarista templomot, a Szent Mihály Székesegyházat.

Kép
Szent Mihály Székesegyház

Bekukkantottunk a Gizella kápolnába (szó szerint :)), majd készítettünk néhány képet a szoborpárról és a mögöttük elterülő gyönyörű tájról, benne a Viadukttal és a Kálváriával.

Kép
Kilátás

Itt már elég rendesen esett a hideg eső, ezért igyekeztünk Nemesvámos felé, amerre jóval világosabb volt az égbolt. Ahogy fogytak az esőcseppek, úgy szaporodott a jókedvünk, Gábor még dalra is fakadt :)

Kép
Elállt végre az eső

A táj gyönyörű volt, szépen dimbes-dombos, épp csak annyira, hogy ne fázzunk.

Kép
A kedvenc képem

Tótvázsony után volt még egy nagyobb emelkedő, aztán veszett nagy gurulásba kezdtünk, percek alatt Balatonszőlősre, majd Balatonfüredre értünk. Balatonfüred határában meguzsonnáztunk és elkészítettük a csoportképet.

Kép
Eltakartuk a Balatont

Innen már Gábor kalauzolt minket. Megmutatta nekünk a Szekér Ernő forrást, ahol még eredeti savanyúvíz folyik, majd a kikötőnél a minőségi kávézót, ahol zsákokban vannak kiállítva a különböző fajta szemes kávék. Ezután a volt Blaha Lujza villához tekertünk,

Kép
Blaha Lujza egykori villája

majd a Jókai emlékházat néztük meg.

Kép
Ennél az íróasztalnál (is) alkotott Jókai

A Tagore sétányon ismét készítettünk egy csoportképet,

Kép
Újabb csoportkép, hogy látsszon a Balcsi is

majd Gábor egy rétesboltba invitált minket, ahol megvendégelt egy isteni, helybensütött rétessel. Diéta ide, vagy oda, a jó rétes a legnagyobb kedvencem, nem tudtam ellenállni ekkora kísértésnek. (Ezúton is üzenem neked, hogy máskor is tarts velünk! :)) A következő megállóhely Csopakon volt, Gáborék nyaralójának kertjében, a cseresznyefa alatt. Nagyon finom, feketére érett gyümölcsből csemegéztünk.

Kép
Jól esett a jó érett cseresznye

Gábortól elköszönve, napsütésben tekertünk vissza Balatonalmádiba, a túra vége 63 km lett. A nap második fele olyan jól sikerült, hogy feledtette velünk a borongós-esős délelőttöt.

A túrán készült képek megtekintéséhez kattints ide!

Hozzászólások

Hozzászólás írásához nincs jogosultságod. Jelentkezz be!